středa 27. listopadu 2013

Krasné hřistě v St. Edwards State Park

St. Edward's bylo kněžské lyceum až do roku 1976. Rok poté byl pozemek prodán státu Washington za účelem zřízení státního parku. V okolí jsou zde krásné stezky až k Washingtonskému jezeru.





Vedle krásné přírody je tu ještě jedno velké bohatsví. Krásné dětské hřiště. Nejkrásnější na něm je, jak vzniklo. Na ceduli stojí "Toto hřiště postavilo ve dnech 21.-27. dubna 2003 přes 2000 dobrovolníků."

Chcete-li podrobněji, stojí tam toto: "V dubnu 2003 přišlo přes 2000 lidí (dětí, rodičů, prarodičů, sousedů a kamarádů) postavit toto hřiště pro děti. Naše mise postavit unikátní a bezpečné hřiště začala mnohem dříve, shromažďováním nápadů a nákresů od zdejších dětí. Po osmnácti měsících plánování a shánění financí začala řízená práce dobrovolníků, kteří tloukli, řezali, šroubovali, pískovali, pokládali cihly, nakládali, hrabali a malovali po sedm dnů od úsvitu do setmění. Když se po slavnostním otevření v neděli 27. dubna stovky dětí radostně nahrnuli na hřiště, všichni jsme se usmívali. Nepostavili jsme jen unikátní hřiště, vybudovali jsme při tom velké přátelství a komunitu. A to bylo to největší dílo."





Na ceduli je také seznam hlavních sponzorů a na 50(!) členů řídící komise zabezpečujících mj. publicitu, fundraising, umělecké provedení, materiály, náčiní, koordinaci dobrovolníků, koordinaci škol, jídlo, konstrukce, hlídání dětí, psaní grantů, webové stránky, účetnictví, výrobu triček, ...

"Community action" (a její zviditelnění a uznání) je tu opravdu enormní, toto je jen jeden drobný střípek. Mám pocit, že jsme doma stále ještě hodně zvyklí, že se nám o vše postará (a má postarat) obec, kraj, stát... a málo věříme, že pokud něco chybí, nebo nefunguje tak, jak má, ve skutečnosti s tím můžeme pohnout sami!

PS Skládám obdiv všem, kdo konají, a přeju jim, aby měli co nejlepší podmínky pro práci, byli patřičně doceněni a aby bylo okolo bylo víc a víc lidí nadšených pomoct!

Žádné komentáře:

Okomentovat